Wat yoga betekent?

Het woord 'Yoga' is afgeleid van de Sanskrietwortel 'Yuj', wat 'toetreden' of 'jukken' of 'verenigen' betekent. Volgens yoga-geschriften leidt de beoefening van Yoga tot de vereniging van individueel bewustzijn met dat van het Universele Bewustzijn, wat wijst op een perfecte harmonie tussen de geest en het lichaam, Mens% 26 Natuur.

Wat yoga betekent?

Het woord 'Yoga' is afgeleid van de Sanskrietwortel 'Yuj', wat 'toetreden' of 'jukken' of 'verenigen' betekent. Volgens yoga-geschriften leidt de beoefening van Yoga tot de vereniging van individueel bewustzijn met dat van het Universele Bewustzijn, wat wijst op een perfecte harmonie tussen de geest en het lichaam, Mens% 26 Natuur. Het woord yoga is afgeleid van de Sanskrietwortel yuj, wat betekent „jukken, of „verenigen”. De praktijk heeft tot doel eenheid te creëren tussen lichaam, geest en geest, evenals tussen het individuele zelf en het universele bewustzijn.

Zo'n vereniging heeft de neiging om ego-gedreven gedachten en gedragingen te neutraliseren, waardoor een gevoel van spiritueel ontwaken ontstaat. In de tijd van Patanjali werd yoga een zelfstandig naamwoord. Maar daarvoor was yoga een werkwoord. Het is de manier waarop je met de wereld omgaat om harmonie te creëren.

Yoga is hoe we deelnemen en relaties creëren. Het woord „yoga betekent letterlijk „vereniging. Yoga wordt ook gebruikt als een therapeutisch hulpmiddel voor veel fysieke en mentale aandoeningen, en onderzoek naar lichaam en geest toont nu de effectiviteit ervan aan als behandeling voor chronische pijn, angst, depressie, hart- en vaatziekten en diabetes, om er maar een paar te noemen. Hatha Yoga is echter niet alleen lichaamsbeweging, maar een krachtige manier om met je energieën te werken om de ultieme eenheid met de kosmos te ervaren.

Yoga is een wetenschap, dat wil zeggen, het is een verzameling technieken die ons ertoe brengen bewust contact te maken met onszelf en met het leven, de ervaring van yoga. De definitie van yoga in de Hatha Yoga teksten is de vereniging van de opwaartse kracht (prana) en de neerwaartse kracht (apana) in het navelcentrum (manipura chakra). In het klassieke Astanga yogasysteem is het uiteindelijke doel van yoga om samadhi te bereiken en in die staat te blijven als puur bewustzijn. De definitie van yoga als"vereniging” wordt ook geassocieerd met Patanjali, en meer precies, de vereniging tussen jou en het goddelijke genaamd Purusha.

Moderne yoga wordt meestal geassocieerd met de fysieke beoefening van asana, een reeks houdingen die vaak met elkaar verweven zijn in stijlen zoals Vinyasa Flow of Ashtanga. Het lineaire model stelt dat yoga een Vedische oorsprong heeft (zoals weerspiegeld in Vedische teksten) en het boeddhisme heeft beïnvloed. De definitie van yoga in kundalini yoga is de vereniging van de mentale stroom (ida) en de pranische stroom (pingala) in het derde oog (ajna chakra) of bij het basischakra (muladhara chakra). We kunnen nooit in woorden zeggen wat Yoga is, maar als iemand dat wil, is het heel goed mogelijk om Yoga te ervaren.

Volgens het synthesemodel is yoga een synthese van inheemse, niet-Vedische en Vedische elementen; dit model geniet de voorkeur in de westerse wetenschap. Yoga is een praktijk met veel mogelijke voordelen, waaronder verminderde rugpijn, verbeterde stemming en minder stress. Beide verklaringen krijgen een duidelijke Patanjali-smaak, zoals in de Yoga Sutra's van Patanjali, en dit is belangrijk. Mensen kunnen in eerste instantie naar yoga komen omdat het een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen biedt en een manier om vrij te worden van stress.