Zijn yogamatten recyclebaar?

Veel yogamatten zijn gemaakt van polyvinylchloride (PVC) of thermoplastisch elastomeer (TPE), die technisch recyclebaar zijn. Je kunt recyclebare yogamatten vinden die een combinatie van polyolefine en polyester bevatten, met een belangrijke twist - ze zijn biologisch afbreekbaar.

Zijn yogamatten recyclebaar?

Veel yogamatten zijn gemaakt van polyvinylchloride (PVC) of thermoplastisch elastomeer (TPE), die technisch recyclebaar zijn. Je kunt recyclebare yogamatten vinden die een combinatie van polyolefine en polyester bevatten, met een belangrijke twist - ze zijn biologisch afbreekbaar. Althans, dat is wat Barefoot Yoga Company beweert. Ja, yogamatten kunnen worden gerecycled.

Het recyclen ervan is echter niet eenvoudig. Onderzoek heeft enkele kankerverwekkende chemicaliën gevonden in atletische velden van kunstrubbergras, maar het is niet duidelijk of die zorgen van toepassing zijn op yogamatten van synthetisch rubber. Dit maakt yogamatten aantoonbaar beter in het opvullen van meubels dan echte meubelpads, die in de loop van de tijd kunnen verschuiven. Niet-hernieuwbare energie blijven gebruiken om nieuwe producten te maken van gerecyclede materialen is ook niet duurzaam.

Eigenlijk zijn steeds meer yogafabrikanten bewust van het milieu en ontwikkelen ze milieuvriendelijke, recyclebare yogamatten. Het recycleert yogamatten om sandalen en sleehakken voor vrouwen te maken - een van de meest innovatieve oplossingen die er zijn. Wanneer je een van de duurzame yogamatten van LoveArth koopt, bieden ze de mogelijkheid om een verzendbon aan te vragen zodat je ze je oude mat kunt opsturen voor upcycling of recycling. Zelfs als het rubber oorspronkelijk afkomstig was van natuurlijke latex, worden vaak chemicaliën en kleurstoffen toegevoegd, zodat het kan worden gebruikt in producten zoals yogamatten.

Hoewel deze materialen de productiekosten laag houden (wat goed is voor massaproductie) en niet plakkerig zijn (wat de yogabeoefening vergemakkelijkt), zijn er enkele nadelen. Het duurt enkele jaren voordat rubberbomen volwassen zijn, maar een grote vraag kan betekenen dat er niet genoeg tijd is voor jonge bomen om te rijpen. Hoewel het erg moeilijk is om PVC- en TPE-yogamatten te recyclen, is het van het grootste belang om ze uit de afvalketen te houden. Het meest gebruikte materiaal in de meeste goedkope yogamatten op de markt is PVC (polyvinylchloride) en TPE (thermoplastisch elastomeer).

Als je yoga een tijdje hebt geprobeerd en toen besloot te stoppen, heeft je mat waarschijnlijk nog wat leven over. Naarmate duurzaamheid meer mainstream wordt, proberen sommige bedrijven yogamatten te maken van gerecycled rubber. Uiteindelijk is de beste manier om ervoor te zorgen dat je niet vastzit aan een oude PVC-mat, om er in de eerste plaats geen te krijgen.