Is yoga een training of oefening?

Ja, yoga biedt een uitstekende training, maar het zal niet veel doen voor je cardiovasculaire gezondheid. Omdat het een aerobe training kan zijn, voegen veel sportteams yogasessies toe aan hun trainingsregime om hen te helpen in vorm te komen en te herstellen van blessures.

Is yoga een training of oefening?

Ja, yoga biedt een uitstekende training, maar het zal niet veel doen voor je cardiovasculaire gezondheid. Omdat het een aerobe training kan zijn, voegen veel sportteams yogasessies toe aan hun trainingsregime om hen te helpen in vorm te komen en te herstellen van blessures. Je hebt geen machines of losse gewichten nodig om spieren op te bouwen. Er zijn aanwijzingen dat yoga de kracht verbetert wanneer het regelmatig wordt beoefend.

Veel houdingen in yoga zijn een vorm van lichaamsgewichttraining waarbij je lichaamsgewicht wordt gebruikt voor weerstand, bijvoorbeeld de handstand of de plank. Bepaalde posities en houdingen, gewoon door gebruik te maken van je lichaamsgewicht, zullen een spier uitdagen en sterker maken, zegt Laskowski. Dus telt yoga echt als oefening? Misschien niet in termen van de cardiovasculaire training die je nodig hebt. Maar onze gezondheid is zoveel meer dan cardio.

Denk aan flexibiliteit, emotionele gezondheid en het creëren van een sterke kern en balans. Dus als je van een hatha yoga beoefening hebt genoten, is er absoluut geen reden om het op te geven in het licht van deze recente studie. In deze studie testten onderzoekers van de University of California, Davis de spierkracht en uithoudingsvermogen, flexibiliteit, cardiorespiratoire fitheid, lichaamssamenstelling en longfunctie van 10 studenten voor en na acht weken yogatraining. Maar tot voor kort hadden maar weinig wetenschappers overwogen of yoga andere aspecten van fitness zou kunnen verbeteren.

Er is waarschijnlijk een yogastijl die bij iedereen past, of je nu van gestage beweging houdt, liever een meer meditatieve beoefening, geen flexibiliteit hebben of denken dat je iemand bent die"nooit yoga zou kunnen doen”. Wijlen Jack England, die yoga en stretching instrueerde in de Club Med in Port Saint Lucie, Florida, tot ver in de 80, zei ooit dat meer dan 30 jaar yoga hem flexibel, gezond en sterk hield. Yoga kan eigenlijk tellen als cardio-oefening bij mensen met een laag tot matig fitnessniveau (zoals sedentaire ik toen). Als je twee keer per week minder dan een uur yoga beoefent, stelt hij voor om je oefening te combineren met oefeningen met matige intensiteit zoals wandelen, of je yogatijd of -frequentie te verlengen. In de laatste studie beoordeelden onderzoekers 17 bestaande onderzoeken waarin werd gekeken naar de energie en intensiteit die betrokken is bij het beoefenen van hatha yoga.

Er zijn aanwijzingen dat het beoefenen van yoga kan helpen bij het afvallen, mogelijk indirect door de veranderingen in levensstijl die het aanmoedigt. Hoewel hatha yoga oorspronkelijk alleen de fysieke kant van yoga betekende - in tegenstelling tot het zingen of ademen - wordt het nu meestal gebruikt om te verwijzen naar een rustige, zachte les die minder gaat over het bewegen door poses en meer over focussen op een paar. Te veel dagen achter elkaar van te intensieve beoefening of lessen die te moeilijk zijn, zijn beide manieren waarop je yoga kunt overdrijven. Yoga is misschien goed voor flexibiliteit of ontspanning, zouden ze zeggen, maar om echt fit te zijn, moest je het combineren met een activiteit zoals hardlopen of gewichtheffen.

De wetenschap zegt dat het beoefenen van yoga-asana's (poses) en ademhalingsoefeningen stress en angst kan verlichten en de immuniteit kan versterken, maar er is geen direct bewijs.