Is vinyasa yoga ok voor beginners?

Terwijl Bikram en Ashtanga meestal intenser zijn (vooral voor nieuwkomers), is Vinyasa Yoga geweldig voor zowel beginners als sceptici. Dat komt omdat de oefening erg vloeiend is en poses combineert in sequenties die zich richten op het koppelen van adem aan beweging.

Is vinyasa yoga ok voor beginners?

Terwijl Bikram en Ashtanga meestal intenser zijn (vooral voor nieuwkomers), is Vinyasa Yoga geweldig voor zowel beginners als sceptici. Dat komt omdat de oefening erg vloeiend is en poses combineert in sequenties die zich richten op het koppelen van adem aan beweging. Als je een aanmeldingsblad ziet voor een les in je plaatselijke sportschool met de titel yoga, is het waarschijnlijk Vinyasa yoga. Deze ultra-populaire vorm van yoga is net als Power Yoga minus de hitte.

Je beweegt met je adem van pose naar pose en houdt zelden houdingen vast gedurende enige tijd tot het einde van de les. Deze stroom biedt kracht, flexibiliteit, concentratie, ademwerk en vaak een vorm van meditatie, waardoor het een geweldig startpunt is voor beginners, zegt Wood. De intensiteit en lichamelijkheid van non-stop beweging kan helpen om de geest van nieuwere yogi's te concentreren. Hoewel elke Vinyasa-les anders kan zijn, delen ze het aspect van het synchroniseren van beweging met adem en gebruiken ze allemaal een variatie op dezelfde traditionele yogahoudingen.

Vinyasa is een veel toegankelijkere beoefening van yoga voor beginners omdat het geen vooraf ingestelde volgorde volgt en de instructeur het niveau van de klas laat dicteren door middel van verschillende sequenties. In andere yogastijlen, zoals Bikram en ashtanga bijvoorbeeld, hebben lessen de neiging om een specifiek formaat te volgen, legt Briggs uit. Omdat je van pose naar pose gaat, zal de instructie van de yogaleraar gericht zijn op hoe je door de reeks kunt bewegen in plaats van noodzakelijkerwijs gericht te zijn op alles wat je moet weten over specifieke houding en uitlijning in elke pose. Vanwege dit snellere tempo, wat ook weer niet de standaard is in elke vinyasa les, kan vinyasa iets intenser aanvoelen dan andere yogastijlen.

Sommige lessen kunnen sneller en atletischer zijn, zoals een Power Yoga-les, en sommige lessen kunnen zachter zijn en meer gericht op afstemming, zoals een Slow Flow-les. Vinyasa is eigenlijk een soort van een bredere categorie yoga genaamd „hatha”, die wordt gecategoriseerd door de coördinatie van beweging en ademhaling. En als je liever valt terwijl je voor het eerst een driehoekshouding probeert in het comfort van je huis, zijn er altijd YouTube-yogavideo's. Ashtanga kan echter veel uitdagender zijn dan Vinyasa omdat het een strikt vooraf ingestelde reeks poses volgt en veel geavanceerdere houdingen gebruikt.

Als je nieuw bent bij vinyasa yoga, zijn er een paar strategieën waarmee je de les kunt doen terwijl je kracht, flexibiliteit en uithoudingsvermogen opbouwt. Burch zegt dat dit type yoga all-inclusive is, aangezien studenten van 8 tot 88 jaar profiteren van deze totale lichaamstraining. Over het algemeen legt de westerse beoefening van yoga meestal de nadruk op slechts één van de acht verbonden ledematen asana, de fysieke ledemaat. Hoewel het op zichzelf al intens is, zegt Burch dat het nog steeds een ontspannende vorm van yoga is, en je instructeur zal je in elk stuk verlichten.

Ik ken veel studenten die ervoor kiezen om op niveau 1 te oefenen, ook al doen ze al tien jaar yoga en zijn ze zeer bekwaam. Als je je yogaleraar moeiteloos in een handstand hebt zien zweven en vervolgens terug in een Chaturanga push-up positie, was je bang of geïnspireerd - of beide.